Hollandse vuistslagen in Thaise boksring

Zal zich na de Nederlander Ramon Dekkers – alias De Diamant – in de jaren ’90, eindelijk weer een westerling Muay Thai bokskampioen mogen noemen?

Wel als het aan de Thaise overheid ligt. De minister van toerisme zag op toeristeneiland Phuket dat boksscholen daar al flink wat buitenlanders trekken. Trainingen op die scholen en die in heel Thailand wil hij gaan promoten als zinvolle, typisch Thaise vakantiebesteding.

Hoewel typisch Thais? Belangrijk onderdeel van de lessen is de door Dekkers geïntroduceerde vuistentechniek! Hij overleed plotseling in 2013, maar hij leeft voort op de Thaise boksschool.


Thaise taxichauffeurs hadden in de jaren ’90 hun eigen Nederlandse held.

Niks ‘Johan Croeff’ of ‘Ven Besten’, zoals elders op de aardbol. Nee, zij onthaalden Hollandse toeristen met een enthousiast ‘Remo Dekkelll!’

Ze begrepen niet dat de meesten van ons geen idee hadden wie Ramon Dekkers was.

Boksers zijn in Thailand supersterren

Veel meer dan voetballers in het Westen, zijn de bekendste bokskampioenen in Thailand supersterren.

Van de overheid krijgen ze huizen, grond en gratis eerste klas gezondheidszorg.

Dat viel Dekkers als buitenlander niet ten deel. Maar op het vliegveld van Bangkok werd hij altijd met alle egards ontvangen en hoefde de grote roodharige Nederlander niet door de douane. En de premier persoonlijk eerde hem met een hoge onderscheiding.

Dekkers had heldenstatus

Dekkers – die in 2013 op 43-jarige leeftijd overleed tijdens een fietstocht in Nederland – was de eerste en vooralsnog enige boksende buitenlander die in Thailand de heldenstatus kreeg.

Hij baarde in 1991 opzien door zijn eerste gevecht op Thaise bodem te winnen van de noordoostelijke kampioen Superlek Sorn-Isan.

Toen hij daarna in de hoofdstedelijke bokstempel Lumpini de onverslaanbaar geachte Coban Lookchaomaesaitong binnen de kortste keren knock out sloeg, liepen de Thai met hem weg.

Dekkers introduceerde vuistenwerk

In Muay Thai – de originele versie van wat in het westen ‘Thai boksen’ of  ‘kickboksen’ is gaat heten – waren eeuwenlang de ellenboog en de knie de vervaarlijkste wapens.

Dekkers gebruikte vaker dan gebruikelijk zijn vuisten om iemand tegen de vlakte te werken. Die techniek is nu gemeengoed en wordt onderricht in de talloze boksscholen.

Jongens komen uit arme gezinnen

Het zijn vooral jongens uit arme gezinnen in de provincie die met boksen beginnen.

Voor hen is Muay Thai meer dan een sport. Het is vooral een manier om status te vergaren en geld te verdienen. Voor de hele familie. In een enkel geval zelfs om een geslachtsoperatie te financieren.

Al jong gaan ze met hun sportschool op reis voor wedstrijden in de eigen regio en het district. De besten vertegenwoordigen hun school in de eigen provincie en uiteindelijk landelijk.

Muay Thai is serious business

Muay Thai is serious business. De rijke Thai die individuele boksers of complete boksscholen financieren, willen waar voor hun geld. En de gokkers bij de wedstrijden eisen zichtbare vechtlust, om zeker te weten dat van ‘verkopen van wedstrijden’ geen sprake is.

De trainers, bang voor hun eigen positie, laten niets aan het toeval over. Overdag reizen, fitness en trainen. Zeven dagen per week; 52 weken per jaar. ’s Avonds de ring in – vaak heel laat nog, omdat de lokale wedstrijden vaak onderdeel zijn van uren durende amusementsprogramma’s.

De bokswedstrijden zijn van oudsher het hoogtepunt van boerenkermissen en tegenwoordig ook een toeristenattractie in steden als Pattaya.

Niet de rijkdom, wel de eer

Als Hollandse Thai-bokser heeft Ramon Dekkers niet de rijkdom gekregen, die er is voor zijn meest succesvolle Thaise collega’s. Maar het keiharde voortraject is hem ook bespaard gebleven. En eervol is het dat hij in de Thaise boksring voortleeft bij elke serie Hollandse kaakslagen.

THAILAND TIP – Boksen zien: Ga voor echte sfeer naar wedstrijden in een provinciehoofdstad of de bokstempel Lumpini in Bangkok. Informeer vooraf over dag en tijd. Accepteer dat buitenlanders meer entree betalen dan Thai. – Boksen snappen: Verboden vechtacties: Kopstoot tegen hoofd, schoppen in lies, duim in oog, knie in onderste deel ruggewervel en aanvallen gevallen tegenstander. Verboden spelbederf: Gebitsbescherming laten blueStacks for windows vallen, zelf onnodig vallen, touwen vasthouden en onbeschofte taal. Vooraf maken destoere boksers een balletachtige dans, waarmee ze geesten goedstemmen en trainers bedanken. – Beautiful Boxer: Waargebeurde speelfilm over Thai die bokste om geslachtsoperatie te financieren. Geeft beeld van harde boks- en travestie-wereld en vermaaksindustrie in Thailand. 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.