Hoe deze dappere student het feestje van de Thaise junta verpest

Het is niet de bomaanslag in het legerhospitaal met 22 gewonden.

Niet de kritiek van de 3 jaar geleden afgezette premier Yingluck over het uitblijven van toegezegde hervormingen.

En ook niet de enquête, die aantoont dat de meeste Thai het economisch beleid van de militaire regering onvoldoende vinden.

Nee, het is één student die publieke ergernis oproept op de derde verjaardag van de Thaise junta.

Premier haalt letterlijk neus op

Premier Prayuth Chan-Ocha kan er niet om heen en haalt in zijn wekelijkse tv-peptalk letterlijk zijn neus op: ‘Dit is vreselijk. Een aanslag op onze normen en waarden.’

Net nu hij feestelijk terug kijkt op de positieve gevolgen van zijn coup, is zijn dapperste opponent op de gerespecteerde aloude Koninklijke Chulalongkorn Universiteit met ruime meerderheid en veel publiciteit gekozen tot voorzitter van de studentenraad.

Iedereen is verbijsterd

Niet alleen de gepensioneerde generaal, maar ook de 20-jarige tweedejaars student zelf is verbijsterd.

Neriwit Chotiphatphaisal ging uit van een fikse nederlaag. Tot nu toe kreeg hij publiekelijk weinig support.

‘Nu is duidelijk dat leeftijdsgenoten me wel steunen, maar alleen anoniem tijdens een geheime stemming’, zegt hij in een weekblad. ‘Kan best dat ze het niet altijd met me eens zijn. Maar ze vinden dus wel dat ik mijn mening mag uitdragen. Hoe die ook afwijkt van wat in Thailand gangbaar is. Het vrijheidsideaal is na drie jaar militaire onderdrukking gelukkig nog niet verdwenen.’

Student weigert te kruipen voor docenten

De eerste keer dat hij naar buiten treedt, zien we hoe tv-kijkers in een buurtrestaurantje perplex stil vallen.

De toen 15-jarige activist gebruikt een vrolijk bedoeld studiogesprek om te ageren tegen de traditionele ceremonie, waarbij scholieren en studenten liggend naar hun docenten moeten kruipen om hen respect te betuigen.

‘Ik respecteer mijn leraren niet’, sprak hij. ‘Ze geven slecht les. Dat blijkt uit allerlei internationale onderzoeken.’

Doodverwensingen van leraren

Later pleit hij ook voor het afschaffen van schooluniform en verplichte korte haardracht (‘we worden uitgelachen als we uitgaan’).

Dat is zo tegen het zere been, dat leraren hem op Facebook dood wensen. De door hem opgerichte vakbond is geen succes. Nog geen honderd jongeren willen met naam en toenaam lid worden.

Mee naar kazerne voor ‘goed gesprek’

Direct na de coup protesteert hij, ondanks het demonstratieverbod, als een van de weinigen tegen de militaire machtsovername – en hij moet enkele keren mee naar een kazerne voor ‘een goed gesprek’.

Als eerste Thai weigert hij militaire dienst, omdat hij ‘niet wil meewerken aan de structurele militaire dictatuur’ – waarvoor hem na zijn studieverlof gevangenisstraf wacht.

Hij begint de organisatie ‘Onderwijs voor een Vrij Thailand’, die pleit voor een westers onderwijssysteem dat studenten leert kritisch na te denken.

En hij weigert letterlijk door het stof te kruipen voor het standbeeld van naamgever Koning Chulalonkorn, zoals alle eerstejaars dat al ruim honderd jaar doen.

Na zijn benoeming is hij enkele malen dreigend achtervolgd door gemaskerde mannen op bromfietsen.

Door uitverkiezing vol goede moed

Maar Neriwit is, aangespoord door zijn uitverkiezing, vol goede moed. ‘Ik heb het gevoel dat ik nu meer ruimte heb om te zeggen wat ik vind.’

Er is maar één onderwerp waarover hij zal zwijgen. Dat is de monarchie.

Hij wil voorkomen dat de autoriteiten hem kunnen beschuldigen van majesteitsschennis. Dat is de laatste jaren een beproefde manier om politieke opponenten aan te pakken. Alleen de verdachtmaking al leidt direct naar de gevangenis.

Premier Prayuth reageert intussen nors op kritiek en incidenten. Hij laat weten te overwegen de verkiezingen opnieuw uit te stellen.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.