Thai in opstand tegen arrogante vips

‘Zie je wat je gedaan hebt?! De beroemde Thaise tv-personality stapt schreeuwend af op de jonge bromfietser, die in de drukke Bangkokse spits zijn spiksplinternieuwe Mini Cooper net niet kon ontwijken.

De knaap laat zich – onder indruk van de VIP – zonder protest drie keer in het gezicht stompen. Nederig prevelt hij een zacht ‘neemt u mij alsjeblieft niet kwalijk’.

Dan duwt de acteur de jongen richting minuscule beschadiging van zijn Mini en dwingt hem op de knieën. ‘Biedt de auto je excuses aan’, beveelt hij luidt.

De bromfietser slaat de handen samen tot een traditionele Thaise wai en buigt zo diep, dan z’n lippen bijna het asfalt raken.

Vanaf de stoep kijken honderden Thai toe. Niemand grijpt in. Er klinkt zelfs geen afkeuring.

Thai wil geen problemen met belangrijke mensen

‘Met belangrijke mensen wil je geen problemen’, zegt de Starbucks-barista die het zag gebeuren. ‘Hun invloedrijke vrienden kunnen je carrière voorgoed ruïneren.’

Om die reden doet de moeder van de bromfietser – ondanks diens gebroken neus en zwaar oogletsel – aanvankelijk geen aangifte.

‘Ik dacht aan mijn zoons toekomst’, verklaart ze later in de krant. ‘En dacht ook dat het zinloos is. De politie vervolgt geen beroemdheden.’

Politie houdt liever geen vips aan

‘Beroemde, rijke en invloedrijke mensen worden zelden opgepakt’, beweert ook de lokale organisatie National Hum Rights Thailand.

‘Agenten houden liever geen dure auto aan. In onze hiërarchische samenleving voelen ze zich daartoe te minderwaardig. Het kan ze bovendien ellende opleveren. Want misschien kent die vip je baas.’

Thai vrezen klassenjustitie

Zelfs als de politie niet om een aanhouding heen kan, denken veel Thai dat alsnog sprake is van klassenjustitie.

Neem de zoon van de rijke Red Bull-oprichter. Hij reed met zijn Ferrari in hartje hoofdstad een motoragent dood. Het onderzoek duurt zo lang, dat alle verjaringstermijnen verlopen: die voor onder invloed rijden, voor te hard rijden, voor doorrijden na een ongeval en voor roekeloos rijden met een dodelijk ongeval als gevolg.

Social media lijken tij te keren

Door social media lijkt het tij voor vips te keren. Het filmpje van de agressieve acteur is miljoenen keren gedeeld en voorzien van afkeurend commentaar.

De verontwaardiging is zo groot, dat tv-stations waar hij voor werkt, niet anders kunnen dan de man op non actief zetten. Bedrijven halen reclame waarin hij een rol speelt van het scherm. Een speelfilm wordt afgeblazen.

Daardoor gesterkt doet de moeder alsnog aangifte: ‘Misschien is de tijd is gekomen dat we ons niet meer door belangrijke mensen laten kleineren.’

Tijdelijke monnik biedt geen excuses aan

De tv-ster zelf trekt zich tijdelijk terug als monnik in een tempel. Als een soort publieke boetedoening staat hij persfotografen toe om foto’s te maken als zijn hoofd wordt kaalgeschoren.

Hij wil in de tempel tot bezinning komen, heet het. En op dee manier wil hij zich voor zijn gedrag verontschuldigingen bij zijn ouders.

Excuses aanbieden aan zijn minderwaardige slachtoffer doet hij niet. Daarmee zou hij zich te zeer verlagen

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.