Dit is de nieuwe koning van Thailand!

Op de foto de nieuwe Thaise koning Vajiralongkorn (vanaf nu voluit Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun) oftewel Rama X en zijn jongere zus prinses Chakri Sirindhorn, als gast aanwezig bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.

De 64-jarige zoon van de 13 oktober overleden Bhumibol accepteerde vandaag, 1 december 2016, formeel de uitnodiging van het door het leger gecontroleerde parlement, om het koningschap op zich te nemen. Zijn kroning heeft over circa 10 maanden plaats na de crematie van Rama IX.

Als kroonprins nam de nieuwe koning – die veel in Duitsland en Engeland verblijft – de laatste anderhalf jaar officiële activiteiten van zijn vader over. Zo nam hij ten paleize de geloofsbrieven van Nederlands nieuwe ambassadeur Karel Hartogh in ontvangst.

Vajiralongkorn is de tiende vorst van de Chakri dynastie, die Thailand al bijna 250 jaar regeert.

Thai kennen vooral zus Chakri Siridhorn

De Thai zelf kennen van publieke optredens vooral zijn jongere zuster Chakri Siridhorn, die al decennia bijna dagelijks werkbezoeken brengt aan dorpen, steden, organisaties en bedrijven.

De ongehuwde prinses Chakri Siridhon trad daarmee in de voetsporen van haar vader en is door haar publieke optredens en op het oog sobere levensstijl zeer populair in Thailand.

Voor het eerst vrouw op Thaise troon?

De nieuwe koning is de enige zoon van Bhumibol en koningin Sirikit, die niet meer in het openbaar verschijnt. Daarmee was hij de voor de hand liggende opvolger.

Hij was driemaal getrouwd en heeft 1 dochter uit zijn eerste huwelijk. Dat huwelijk bepalend voor de erfopvolging, maar bracht geen zoon voort. De opvolgingswet daardoor kan Thailand in de toekomst voor het eerst een vrouw op de troon krijgen: De 37-jarige prinses Bajrakitiyabha. Daartoe moet zij ter zijner tijd eerst de titel kroonprinses krijgen aangeboden en verwerven.

Fietstocht bracht positieve publiciteit

Rama X en leider Prayuth van de militaire regering hadden al sinds de staatsgreep contact.

In die periode scheidde de nieuwe koning van zijn derde vrouw, van wie de ouders en 5 andere familieleden werden gearresteerd wegens corruptie en misbruik van hun koninklijke contacten.

Premier en prins werden het eens over de organisatie van twee nationale fietstochten met tienduizenden deelnemers ter ere van Bhumibol en Sirikit. Dat paste in Prayuths streven om fietsen te promoten. De kroonprins reed voorop en verkreeg daarmee veel positieve publiciteit.

Strijd tegen communisme 

De nieuwe koning studeerde in Engeland en Australië.  In dat laatste land volgde hij een militaire opleiding. Hij heeft de titels Generaal, Admiraal en Hoofd Air-Marshall.

In de jaren ’70 nam hij deel aan de militaire operatie tegen het  communisten in het noorden en noordoosten.

Thaise kranten lovend over nieuwe vorst

De Thaise kranten berichten lovend over de nieuwe vorst, die werd geboren op 28 juli 1952 als tweede kind van de koning en koningin. In 1972 accepteerde hij de titel kroonprins.

Ze laten burgers aan het woord die zeggen het volste vertrouwen in de nieuwe koning te hebben.

Een oudere dame in de rouwende menigte die in het paleis afscheid neemt van de oude koning: ‘Ik weet zeker dat elk lid van deze dynastie alles zal doen dat in zijn vermogen ligt om Thailand en de Thai gelukkig te maken.’

Met die uitspraak in gedachte wenst Typisch Thailand de nieuwe koning veel heil en zegen!

>>> Dit artikel is geschreven met inachtneming van de strenge Thaise wet die elke speculatie over leden van de koninklijke familie verbiedt, alsmede de gevoeligheden op dit punt bij veel Thai. Typisch Thailand bericht vanuit Thailand en de gevolgen van overtreding van de wet zijn groot.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.