Rouwende jonge Thai: Respect of donder op!

Oudere generaties leerden op school nog dat Thailand het centrum van de wereld was en koning Bhumibol dus de belangrijkste man op aarde.

Maar ook jongere, goed opgeleide en internationaal georiënteerde Thai rouwen oprecht om de dood van ’s werelds langst regerende monarch, die voor hen veel meer was dan hun koning.

Neem Meaw. Hij is net terug in Thailand na 12 jaar studie in Wageningen en Liverpool. Hij zegt dat ie in Nederland zichzelf en de wereld heeft ontdekt. Is gek op Duitse auto’s en Europees voetbal. Leest met plezier Britse kranten.

Maar de vriendelijke en bedachtzame doctor in de biotechnologie ontploft als Britten in The Daily Mail klagen dat de dood van de 88-jarige koning Bhumibol op 13 oktober hun vakantie verpest: De Thai dragen zwarte kleding, gogo-bars zijn dicht, Full Moon-feesten afgelast en als op muziekloze en donkere terrassen al bier wordt geschonken, is het in kartonnen bekers.

Feestvieren terwijl iedereen huilt?

‘Als je respect toont ben je welkom. Wanneer niet dan f… off!’, schrijft Meaw woedend op zijn Facebookpagina.

‘Wil je hier echt feestvieren terwijl iedereen huilt? Wil je echt dat we thuis onderdak bieden aan party’s, terwijl onze vader net is overleden? Donder toch op!’

Zijn boosheid is oprecht. Zijn verdriet ook.

Bhumibol prominentste lid van elke familie

De na 70 jaar op de troon overleden Bhumibol is ook voor moderne en goed opgeleide jongeren veel meer dan de enige koning die ze meemaakten.

Hij is het prominentste lid van elke familie. Zijn foto hangt in elke woning. Net als in scholen, kantoren, winkels en meer dan levensgroot op gevels en billboards.

Koning was en is altijd in ons hart

‘Belangrijker is dat hij in ons hart was en is’, zegt een Thaise die in Japan studeerde en nu werkt als junior-adviseur op een buitenlandse ambassade in Bangkok.

‘Westerlingen begrijpen dat niet. Maar we voelen dat hij altijd bij ons is. Als wijze vader. Als groot voorbeeld.’

Rijke koning leidde sober leven

Ze benadrukt dat de rijke koning een relatief sober, boeddhistisch leven leidde. Dat Thai hun koning weliswaar respectvol kruipend moeten benaderen, maar dat hij ook op zijn knieën in rijstvelden zat om op gelijke hoogte met boeren te praten.

‘Hij werkte hard om ons land beter te maken voor iedereen – arm en rijk. Hij maakte het verschil duidelijk tussen goed en kwaad. Hij riep op om samen te werken. Om elkaar te respecteren. Daarmee was en is hij voor ons allemaal een voorbeeld.’

Koning was constante factor

Bhumibol was de constante factor in de jaren dat Thailand zich ontwikkelde van een door de elite bestuurde agrarische natie naar een meer open, moderne samenleving.

Een periode van terugkerende onzekerheid door alles frustrerende politieke tegenstellingen, militaire coups, de gevolgen van de Koude Oorlog, communistenjacht, oprukkend massatoerisme, natuurrampen, industrialisering, trek naar de stad, populisme, corruptie en straatoorlogen tussen geel- en roodhemden.

Lange celstraf na beledigen koning

Misschien dat daarom veel Thai accepteren dat kritiek op de koning streng is verboden. Er staan lange gevangenisstraffen op speculeren over wat in het Koninklijk Huis gaande is, het verspreiden van onjuiste feiten en beledigen van de koning of zijn familieleden.

Negatieve uitspraken liggen juist direct na het overlijden van de vorst nu gevoelig, als de Thai massaal in het zwart gekleed zijn en als honderdduizenden naar Bangkok afreizen op de koning zijn laatste eer te bewijzen.

Boze Thai bedreigen kritiek uitende jongeren

In vakantieparadijs Phuket rukken drie dagen zondag zo’n 1000 Thai op naar het huis van een soyamelkverkoper.

Zijn studerende zoon heeft volgens hen een ongepaste opmerking op Facebook geplaatst. Welke? Dat wil niemand zeggen.

Op Koh Samui dingt een menigte een jonge vrouw te knielen voor een foto van de koning, nadat ze de koninklijke familie zou hebben beledigd.

Een jaar lang nationale rouw

De openlijke rouw duurt een maand. Maar voor een heel jaar is nationale rouw uitgeroepen. Naar verwachting heeft ook pas op z’n vroegst in oktober 2017 de crematie plaats op het veld bij het Grote Paleis.
Thailandtips: Volg de ontwikkelingen en hun gevolgen voor toeristen via op onze facebookpagina Typisch Thailand. Dit artikel is een geactualiseerde en uitgebreidere versie van ons stuk in De Groene Amsterdammer.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.