Thais leger tot 2022 aan de macht!

De meeste toeristen hebben er geen weet van en genieten volop van een vredig Thailand. Maar na een coup in 2014 zijn het de militairen die het in Land van de Glimlach voor het zeggen hebben.

Als het moet met harde hand. Demonstranten worden opgepakt voor een ‘goed gesprek’ van een paar dagen. Ouders van rebelse studenten krijgen de politie op bezoek. En voor tv-stations dreigt sluiting bij het verspreiden van informatie die ‘verwarring’ veroorzaakt.

Van coupleider-premier Prayuth (op de foto nog als generaal tussen zijn manschappen) mag de militaire dictatuur geen dictatuur heten. Hij is niet uit op langdurige macht. Zijn doel is rust brengen in het land. En het introduceren van een ‘verbeterde democratie’.

De Thaise kiezer lijkt in meerderheid de nieuwe weg te steunen. In 2017 zijn er verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer, maar de militairen houden tot minstens 2022 de touwtjes strak in handen.

Lees meer over deze typisch Thaise oplossing. Hoe lang blijft het rustig in ons vakantieparadijs?

Democratie op z’n Thais

Een democratie die beter bij de Thaise aard en cultuur past, dan het westerse model. Een democratie die een eind maakt aan de ‘corrumperende macht van de grote partijen’ – in het bijzonder die van de populistische volkspartij van de naar het buitenland gevluchte ex-premier Thaksin.

Thaksins partij kreeg sinds de eeuwwisseling bij elke verkiezing een meerderheid van de stemmen. Vooral dankzij kiezers in het arme rurale landsdeel Isan en de arme wijken van Bangkok. Tot afgrijzen van de aloude Democratische Partij – partij van de elite en de opkomende middenklasse in de hoofdstad en het rijke zuiden.

14 Jaar onrust in Thailand

Zowel in het parlement als op straat was het de eerste 14 jaar van deze eeuw onrustig.

De oppositie maakte het de regering keer op keer met ingewikkelde juridische procedures onmogelijk om daadwerkelijk te regeren. Het leger zette de van malversaties beschuldigde Thaksin af. Militante roodhemden verzetten zich op straat tegen de niet-gekozen regering. Geelhemden kwamen na verkiezingen in verzet tegen dure, populistische maatregelen. En niemand bleek in staat om verzoening af te dwingen.

Generaal als De Grote Verzoener

Veel Thai ziet premier Prayuth als de grote verzoener, blijkt volgens zijn aanhangers uit de uitslag van het in zijn opdracht gehouden referendum in augustus 2016: Ze zijn het politieke geruzie beu en legitimeren nu via hun stem de door de coupleider ingeslagen weg.

Een meerderheid van de kiezers (61%) steunt dan zijn voorstel voor een nieuwe grondwet. Die maakt de weg vrij voor verkiezingen eind 2017.  Maar tegelijkertijd houden de militairen grondwettelijk nog minstens 5 jaar de touwtjes strak in handen.

Thailand krijgt Eerste Kamer vol militairen

Thailand krijgt weliswaar weer een gekozen Tweede Kamer, maar de leden van belangrijke Eerste Kamer zijn hoge militairen en vertegenwoordigers van organisaties die door het leger zijn ingesteld. Alleen al de ‘coupclub’ Nationaal Comité voor Vrede en Orde (NCPO), waarvan Prayuth voorzitter is, krijgt 194 van de 250 zetels in de senaat.

De ‘militaire Eerste Kamer’ kan wetsvoorstellen van de regering in de prullebak gooien. Ze kan met het grootste gemak ook de premier of een minister naar huis sturen: Slechts 10% van de senatoren is nodig om een bewindsman of -vrouw te ontslaan wegens ‘gebrek aan ethische normen’ of ‘schijnbaar oneerlijk gedrag’.

Militaire invloed op keuze premier

De militairen krijgen ook grote invloed op de keuze voor een premier.

Als de winnende partij niet in staat is iemand te leveren die ook goed ligt bij de verliezers goed ligt, kunnen Tweede en Eerste Kamer samen bij twee derde meerderheid een partijloze premier benoemen. Een premier die een – zoals dat in Nederland en België heet – zakenkabinet gaat leiden.

Coup drijft aartsrivalen in elkaars armen

Zowel de Democratische Partij (die de coup onder voorwaarden steunde) en Pheu Thai (wiens regering door de militairen werd afgezet) noemen de ‘depolitisering’ via een zakenkabinet in strijdt met alle democratische spelregels.

In die zin hebben de militairen een belangrijke slag geslagen: Ze drijven de aartsrivalen in elkaars armen en creëren zo op het eerste oog de door hen nagestreefde ‘eenheid in het land’.

Campagne voeren verboden

Tegenstanders van de coup noemen het referendum een farce. Mensen hadden niets te kiezen, vinden ze. ‘Als het voorstel van Prayuth was afgewezen, was hij zonder verkiezingen aan de macht gebleven. Het was kiezen uit twee kwaden’, aldus een voorman van de Roodhemden.

Bovendien, vinden ook beide grote partijen, waren kiezers niet goed voorgelicht. Het was hen verboden campagne kunnen voeren. Ook tv-debatten waren er niet, anders dan geregisseerd door de regering.

Kan de elite zich nederig opstellen?

Op weg naar de verkiezingen in 2017 is 1 ding zeker: Zowel de Democratische Partij van de elite als de ‘boerenpartij’ van de Shinawatra’s krijgen het vooralsnog niet meer alleen voor ’t zeggen.

Het lijkt onmogelijk, maar ze moeten een coalitieregering vormen. Of een door beiden gehate partijloze premier plus zakenkabinet accepteren.

Voor de aanhangers van de Shinawatra’s is dat moeilijk. Hun partij won in het oude systeem elke verkiezing.

Of ze er uiteindelijk mee kunnen leven, zal vooral afhankelijk zijn van de vraag hoe nederig de aloude Democratische Partij zich in een samenwerking gaat opstellen.

Ze zal moeten aantonen dat ze zich daadwerkelijk wil inzetten voor het verbeteren van de positie van kiezers in de noordoostelijke Isan en in de arme Bangkokse wijken.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.