Thais leger is botte Amerikanen zat

Politieke analisten op ambassades in Bangkok houden er rekening mee, dat Amerika z’n trouwste bondgenoot in Zuidoost-Azië verliest aan China.

‘Dat zou invloed hebben op de machtsverhoudingen in heel Azië’, zegt een van hen. ‘Om te beginnen valt een enorm gat in het front dat de VS opwerpen tegen de Chinese aspiraties in de Zuid Chinese Zee.’

Reden: Amerika levert forse kritiek op de Thaise regering. En als je die van een oude vriend krijgt, is dat gezichtsverlies.

Het staat in alle Thaise reisgidsen: De grootste fout is iemand gezichtsverlies bezorgen. Daar kunnen Thai niet mee omgaan en dus keren ze zich van je af. Thailands grootste vriend treedt die regel sinds de militaire coup met voeten en China rolt direct de rode loper uit.

De VS keurde als eerste de staatsgreep af – in harde bewoordingen.

‘Alsof sprake was van bloedvergieten’, aldus de analist van een ambassade van een buurland. ‘Wat je ook van de coup vindt, er viel geen schot en veel Thai zijn blij met de interventie van het leger om de rust te herstellen. Dat vraagt om diplomatie, om ruimte voor overleg en bijsturing. Maar het westen – de VS voorop – stelt zich bot op.’

John Kerry veegt ongezien Thais plan van tafel

De VS-ambassadeur weigert elk gesprek met de militaire machthebber. John Kerry veegt ongezien het stappenplan van tafel, waarin de junta toezegt de democratie binnen 15 maanden te herstellen. En als de coupleiding nieuw beleid aankondigt tegen mensenhandel, plaatst de VS het trotste koninkrijk op z’n mensenrechtenlijst demonstratief tussen obscure staten als Syrië, Iran en Noord-Korea.

‘Dat is niet in lijn met onze inspanningen en vorderingen’, reageert Thailand. ‘De VS moeten zich afvragen of deze handelswijze past bij een goede vriendschap, die de VS veel voordelen biedt in Thailand.’

Bommenwerpers vertrokken uit Thailand naar Vietnam

Voor de Amerikanen is Thailand al zestig jaar een veilige thuishaven in een onrustige regio. Hier stuurden ze ongehinderd bommenwerpers richting Vietnam, coördineerden ze de koude oorlog in Azië, verhoren ze Afghaanse extremisten en bespioneren ze China en Noord-Korea.

‘En nu deugen wij opeens niet’, zegt een Thaise journalist. ‘Ik snap dat niet. De Obama-regering lijkt het spoor bijster.’

China biedt miljarden-investeringen

China aast al jaren op politieke samenwerking met Thailand. Vorig jaar nog bood het miljarden-investeringen aan in waterbeheer en hoge snelheidstreinen. De Thai hoorden het beleefd aan, maar schrokken terug voor zoveel Chinese invloed.

Maar deze week liet coupleider Prayuth zich ontvallen dat ‘ook China op alle fronten een partner is van China’.

Een Thaise krant beweert dat zelfs al wordt gesproken over militaire samenwerking. Mensenrechten zullen daarbij geen issue zijn.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.